Omše s vyslaním koledníkov Dobrej noviny sa chystajú dnes a v nedeľu

15.12.2012 Bratislava

Bratislava 15. decembra (TASR) - Na trinástich miestach na Slovensku sa dnes a v nedeľu (16.12.) uskutočnia sväté omše spojené s vyslaním koledníkov Dobrej noviny. Koledníkov, ktorí už po 18. raz budú v období Vianoc, Nového roka a Troch kráľov navštevovať domácnosti a spolu s koledovaním zbierať peniaze na pomoc ľuďom v afrických krajinách, počas omší povzbudia a požehnajú biskupi v jednotlivých diecézach.

V Bratislavskej arcidiecéze bude sv. omša spojená s vyslaním koledníkov dnes o 16.00 h v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, predchádzať jej bude od 14.00 h program pre koledníkov Dobrej noviny. Očakáva sa účasť bratislavského pomocného biskupa Mons. Jozefa Haľka. Ľudia môžu ako obetný dar doniesť trvanlivé potraviny, napríklad múku, cestoviny či kakao pre saleziánov, ktorí ich rozdelia rodinám v núdzi.

V Trnavskej arcidiecéze sa sv. omša s vyslaním a požehnaním koledníkov uskutoční o 15.00 h v Kostole Najsvätejšej Trojice (jezuitskom kostole) v Trnave. Program pre koledníkov sa začne o 13.00 h. Ako obetný dar môžu deti spoločne namaľovať obrázok znázorňujúci alebo vyjadrujúci myšlienku témy: Nezabúdajme na ľudí s postihnutím.

Sväté omše a programy pre koledníkov sa dnes uskutočnia aj v Rožňave, kde obetným darom budú pomôcky na výtvarné práce - pastelky, farby, farebné papiere, štetce a iné, pre tamojší Klub Downovho syndrómu, takisto aj na dvoch miestach Spišskej diecézy - v Námestove a v Smižanoch.

V nedeľu sa bude koledovať v ďalších diecézach

V nedeľu 16. decembra omše spojené s vyslaním a požehnaním koledníkov biskupmi budú v ďalších diecézach. V Kremnici koledníkov povzbudí a požehná novoustanovený banskobystrický diecézny biskup Mons. Marián Chovanec.

Viaceré omše a programy pre koledníkov sa budú konať v Košickej arcidiecéze - v Košiciach, Prešove, Ďapalovciach, ako aj v Žilinskej a Nitrianskej diecéze. Sväté liturgie pre koledníkov Dobrej noviny sa uskutočnia aj v Prešovskej archieparchii - v gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Krstiteľa v Prešove a v Košickej eparchii - v katedrálnom chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach.

Tradičnú kolednícku akciu Dobrá novina organizuje eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami už po 18. raz. Malí i väčší koledníci so svojimi vedúcimi navštívia počas koledovania v čase od 24. decembra do 6. januára okolo 70.000 rodín v približne 1300 mestách a obciach na celom Slovensku. Aj tento rok organizátori predpokladajú zapojenie okolo 26.000 detí a dospelých.

"V tomto ročníku sa Dobrá novina zameriava zvlášť na pomoc deťom s postihnutím. Okrem ďalších projektov podporíme v Keni i Centrum Jána Pavla II. pre deti s telesným postihnutím v Lokichare, Školu sv. Františka pre deti s postihnutím sluchu v Chesare a Centrum Songa Mbele Masomo pre deti s postihnutím v hlavnom meste Nairobi," spresnil riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík.
 

Vyberte región